Hespedamse  Tramweg  Maatschappij

 

 
Bouw van een Haagse Pekeltram. H6
Deze kit is van messing en werd in de tachtiger jaren aangeschaft en had al die tijd in een kast gelegen. Zonde, niet waar!!

 

Net als met een pizza, maken we eerst "de bodem"!!

Deze pekeltram is van een andere producent dan de pekelwagen die reeds eerder werd gebouwd.

De wijze van bouwen is daardoor ook anders. De motorunit (spudje, zo heet dat ding) is in een beugel geplaatst en dmv boutjes aan de vloer bevestigd. Daarna werd de pekeltank geplaatst en het frame waar achter zich de wielen bevinden. (zie de foto's hierboven)

Na enig solderen, passen en meten, hebben we toch een aardig resultaat.

Op de foto is te zien dat de deuren en zijwanden zijn aangebracht op het onderstel met pekeltank.

Ik kwam er al gauw achter, dat als de balkonschermen ook gesoldeerd worden, je in een later stadium geen ruiten in het front kunt zetten. Dat komt omdat de balkon- vloeren reeds door de producent aan de separatiewanden zijn gezet.Als ook het dak is geplaatst, kun je niet meer in de balkons komen, om verf te spuiten en om de ruiten te plaatsen. Daarom maak ik de balkonvloeren los van de separatiewanden en bevestig ze aan het onderstel. Daarna wordt het onderstel, inclusief vloeren, klemmend aangebracht.

Op deze wijze kan ik toch onbelemmerd werken in de balkons

Zo ziet de werkplek van een trammodelbouwer eruit!

Op de foto links, is de ruwbouw in beeld gebracht. De pekelwagen is nog niet schoongemaakt en ontdaan van overtollig soldeer.

Op de foto hieronder is hij wel schoongemaakt en poseert, naast een eerder gebouwd zusje.

Het zusje is in gebruik bij de Hespedamse Tramweg Maatschappij.

En op deze site te bekijken.

 

.De pantograaf is van een type die veelal op een 800 van de HTM werd gebruikt. Ik heb deze pantograaf tijdelijk op de pekelwagen geplaatst om het beeld compleet te maken.
Onze poes, Joepie, kijkt of alles goed gaat, zij is erg moe geworden en in slaap gevallen!
Alles past keurig..................

Het is nu een kwestie van het aanbrengen van de details...............

.............zoals vensterbanken.Daarop worden de ruiten geplaatst,net zoals bij de echte pekelwagen...............

...............het vensterbankje zit nog niet helemaal goed,dus dat moet over...........

.........daarna de weerstandkasten op het dak en handgrepen bij de deuren..............

Wat doet die malle schoorsteen toch op het dak........................?

.....................die wordt als handvat gebruikt bij het spuiten, ik heb de schoorsteen even ingeruild voor een pantograaf, gaaf niet waar!?

Hier de beide onderdelen, los van elkaar...............
Het moment van primer spuiten is daar..............

..................wat dacht u van het kleurtje, te donker niet waar!?

Komt door de belichting...........is echt wel de juiste kleur!!!

 

 

 

De heer Voerman schreef mij onderstaande tekst over de pekeltanks. Ik vind de verschillen tussen de HTM2 en de H6 zo intrigerend dat ik alle boeken over HTM-trams en de nodige foto's heb bekeken.Ik denk dat de pekeltank van de HTM2 het juiste formaat heeft, als het gaat om de versie van pekelwagens met verbouwde balkons. Of die van de H6 te hoog is, blijft onduidelijk omdat er kennelijk meerdere varianten waren.
Ik las dat de 16 motorpekelwagens (H1-H16) oorspronkelijk allemaal stalen pekeltanks hadden.Sommige daarvan waren "tweedehands" omdat het de tanks waren van pekelaanhangwagens. Andere tanks waren nieuw gebouwd.
Deze tanks waren zo breed dat je binnendoor niet van het ene balkon naar het andere kon lopen, dat moest buitenom. Bij de grote verbouwing van de 10 pekelwagens (de H11-H16 werden afgevoerd) kregen deze wagens nieuwe glaspuien, dubbele koplampen en sluitlichten, een omvormer en verwarming.Ook kregen ze de schakelkasten, motoren en handremmen van 800-en. De stalen pekeltanks werden toen allemaal vervangen door exemplaren van kunststof. Die hadden een ander formaat dan die van staal, zodat het nu wel mogelijk was om aan beide zijden de tank te kunnen passeren zonder buitenom te hoeven lopen.
Uit alle foto's blijkt dat de kunststof versie van de pekeltank ongeveer tot halverwege de zijruiten komt, voor wat betreft de hoogte.Hoewel ik het niet zeker weet, lijkt het erop dat de pekeltank in de H6 van het oude type is, dus de stalen versie van vóór de grote verbouwing. Ik heb nergens goede foto's kunnen vinden van die oude tanks en weet dus niet zeker wat het formaat was. De oude versie van de pekelwagens hadden houten panelen op de plaats van de zijruiten, zodat de tank van buiten niet zichtbaar was en foto's van het interieur heb ik niet kunnen vinden.
Klik op de foto's voor een grotere afbeelding.
NS locomotief 1202 heeft de pekeltram H6 op het station Hespedam-Zuid afgeleverd. Tramloc H51 neemt de spoorwagon over en zal de pekeltram overbrengen naar de Monstersestraat. Locomotief 1202 is op spoor twee gezet voor een volgende klus.
Het transport arriveert aan de Monstersestraat in Hespedam.
De H51 is losgekoppeld van de rongenwagen met daarop de H6
Het aanwezige personeel vijzelt de tram een klein beetje omhoog....
.....de H51 trekt de wagon er onder uit waarna de H6 op de rails wordt geplaatst, daarna wordt de pekeltram overgebracht naar de remise aan de Frans Halsstraat.
Inmiddels is het jaren verder in de tijd, nu wordt de losplaats nog gebruikt voor het plaatsen van extra trams. Moderne Hannover-trams en GTL's zoeven voorbij.
Vanaf de opening van het HOVM, zal de pekeltram daar te bezichtigen zijn.
Het is stil geworden op de losplaats, alleen de poes Joepie heeft er nog haar speelterrein!